20 elementů proti stárnutí
1. Víno
Dobré víno není jen požitkem. „Červené víno se poslední dobou dostalo do podvědomí veřejnosti jako nový elixír proti stárnutí a to z jednoho prostého důvodu. Studie prokázaly přítomnost zdraví prospěšné látky ve víně, tzv. resveratrolu, který má velmi silné antioxidační účinky. Vytváří se během procesu fermentace (kvašení) a hojně se vyskytuje v červeném víně a o trochu méně v bílém“, vysvětluje doktor Gregory Sadkhin, zakladatel Sadkhinova komplexu (program na ztrátu hmotnosti anti-aging). Jak se chová resveratrol? Obelstí tělo a zvýší aktivitu speciálních genů, které ovládají metabolické procesy těla, obnoví DNA a poskytnou místo jiným zdraví prospěšným vlastnostem pro delší a zdravější život.
2. Jablko
Už jsi někdy slyšel rčení: „Jedno jablko denně udržuje daleko doktora“. Motiv? Jablka mají vynikající schopnosti v boji s volnými radikály. Pomáhají nám udržet se mladými jak zevnitř tak zvenku“, vysvětluje Deborah Enos, nutrioložka a autorka „The one-minute Wellness Coach“.
3. Zelený čaj
Zelený čaj se používá již léta jako tradiční terapeutický nápoj, který podporuje dlouhověkost a dobré zdraví, připomíná doktor Sadkhin. „ Je jedinečným zdrojem antioxidantu EGCG, který zabraňuje vzniku škodlivých buňek a pomáhá udržet strukturální integritu membrán, čímž také ochraňuje buňky“, doplňuje. Z pohledu experta je EGCG přinejmenším 25 až 50 krát silnější oprotí jiným antioxidantům jako je např. vitamín C a E. Pravdou je, že jeden šálek zeleného čaje se v efektu vyrovná porci ovoce a zeleniny.
4. Losos
Jednou z nejpopulárnějších ryb v Americe je losos. Losos je bohatý na zdravé proteiny a na mastnou kyselinu Omega 3. Tyto kyseliny účinkují protizánětlivě a zlepšují funkci imunitního systému“, potvrzuje John La Puma, autor „ChefMD: A food lover´s guide to Culinary medicíne“.
5. Med
Vždy byl považován za zdraví prospěšný, ať už byl použit na oslazení nápojů čí na přípravu jídel. V poslední době ale stoupnul na popularitě a to pro své vlastnosti anti-aging ( proti stárnoucí), tvrdí Sadkhin. „ Bylo objeveno, že med je zrovna tak dobrým antioxidantem jako to nejzdravější ovoce a zelenina, navíc nám dává energii a sacharidy (karbohydráty), které jsou nezbytné pro náš aktivní životní styl“ dodává.
6. Zelená zelenina
Jestli jsi milovníkem čerstvých salátů z různých druhů listů, máš jedinečnou příležitost jíst zdravě a zastavit běh času. „ Zelené listy, obzvlášť špenát, ti napomohou zastavit proces stárnutí. Špenát nás především chrání proti makulární degeneraci (ztráta zraku) související s věkem.
7. Mléko
Nikdo nepochybuje o jeho blahodárných účincích co se zdraví týče. Ale to co možná ještě nevíte je, že obsahuje fytochemikálie, které celkově zlepšují funkci těla a které jsou všeobecně zdraví prospěšné. „ Lidé co se dožívají dlouhého věku ho pijí pravidelně. Mléko obsahuje vitamíny D,K a vápník, který zabraňuje odvápnění kostí, vitamín A, který je rozhodující pro imunitní funkce a jód, který je důležitý pro funkci štítné žlázy. Také obsahuje živiny jako například draslík, hořčík, riboflavin a vitamín B 12, které jsou důležité pro dobrý stav srdce.
To nejzajímavější: nějaké složky obsažené v mléce zabraňují vzniku určitých druhů rakoviny jako např. kůže, prsu, tlustého střeva a konečníku“, říká doktor Sadkhin.
8. Maliny, jahody, brusinky, ostružiny, borůvky
Ideální jsou pro probuzení vášně, ale také pro dožití se vysokého věku. Borůvky a ostružiny obsahují mocné fitonutrienty tzv. flavonoidy, které jsou mocným antioxidantem. „Flavonoidy napomáhají buňkám k jejich lepší vzájemné komunikaci, jejich vliv je spojován se snížením rizika degenerativních onemocnění mozku jako je např. Alzheimer a demence. Navíc obsahují fitonutrient, který se jmenuje kyselina ellagová, u níž je prokázáno, že zabraňuje vzniku karcinomů.
9. Avokádo
Avokádo je nejen výborné, ale také je to dobrý pomocník v boji proti stárnutí. Podle doktora Sadkhina, je vynikajícím zdrojem mononenasycených tuků, které snižují špatný cholesterol a díky tomu se výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění, což má samozřejmě za důsledek delší a zdravější život. Obsahuje také vitamín E, antioxidant, který udržuje naší pokožku zdravou a zabraňuje jejímu stárnutí.
10. Brokolice
Brokolice je tak dobrá, že doktor Sadkhin ji označuje za super mocnou: „ Brokolice je výborným zdrojem vitamínu A, který stojí za regulací imunitního systému a také pomáhá v boji proti infekcím. Dále obsahuje vitamín C, který je základní živinou pro imunitní funkci a zároveň je důležitým antioxidantem, který napomáhá ochránit životně důležité látky jako jsou proteiny, karbohydráty a lipidy, od volných radikálů.“(ty jsou zodpovědné za poruchu tkání a tím způsobují stárnutí.)
11. Kafe
„I když zatím není moc jasné, jakým způsobem, zdá se, že kafe nás ochraňuje proti cirhóze, rakovině jater, Parkinsonově nemoci a proti cukrovce“, připomíná John La Puma. Podle specialistů, kafe obsahuje spoustu metabolicky aktivních chemických složek, mezi nimi kofein, který může být tou příčinou.
12. Česnek
Jeho vliv na zdraví je tak silný jako jeho zápach. Ale stojí to za to. „ Studie prokazují, že ti, co jedí v malém množství česnek nejméně jednou za týden, mají 50 krát menší pravděpodobnost onemocnět určitými druhy rakoviny“, ujišťuje nás doktor Sadkhin.
13. Voda
Pít vodu je nejen životně důležité, ale také nám umožňuje žít déle a lépe. „ Vypít 8 sklenic vody denně nám zajistí optimální manipulaci s toxiny a odpady z organismu a urychlí jejich vyloučení z těla, díky tomu nás zbaví stresu a celkově zlepší náš zdravotní stav“, vysvětluje doktor Sadkhin.
14. Rozinky
Rozinky mají sice trochu ošklivý vzhled, ale podle doktora Sadkhina mají nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání s ostatními druhy ovoce. „ Jejich antioxidanty zabraňují šíření volných radikálů, které jsou zodpovědné za škodu kyslíku na tuk, který je nedílnou součástí buněk tkání a mozku. Jejich konzumace také napomáhá předejít riziku onemocnění rakovinou, jelikož tyto volné radikály způsobují mutaci DNA a tím odstartují množení (růst) karcinomů.
15. Rajčata
Výborná jsou jak v salátech, tak v polévkách nebo jako základ pro omáčku na tvé oblíbené těstoviny. Rajčata jsou bohatým zdrojem flavonoidů. Flavonoidy jsou protizánětlivé chemické látky v těle. Také obsahují lykopen (nejznámější karotenoid), který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Navíc dodává rajčatům jejich zářivou červenou barvu. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je lépe absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebání vařením rajčat s olejem.
16. Čokoláda
Vždycky je velkým potěšením jíst jí a přitom jíst zdravě. „ Čím je vyšší obsah kakaa, tím je vyšší schopnost hořké čokolády rozšířit artérie a tak jim napomoci udržet si flexibilitu a elasticitu a snížit krevní tlak, což napomáhá zpomalit proces stárnutí“, říká John La Puma.
17. Mořské řasy
Jsi milovníkem sushi? Tak teď máš další důvod k tomu, abys ho jedl: mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem selenu a jódu. „ Jód řídí funkci štítné žlázy a selen brání růstu nádorových buněk. Řasy jsou také dobrým zdrojem rozpustné vlákniny v oleji omega 3, tyto oleje se jmenují éterické oleje“ ,poukazuje doktor Sadkhin.
18. Dýně
Využij toho když je k mání. Dýně je podle doktora Sadkhina plná vitamínů a základních živin, taky je bohatá na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a stimulují metabolické funkce. „ Taky snižují hladinu cukru v krvi a snižují špatný cholesterol., což je velmi důležité pro lidi co mají cukrovku a pro lidi obézní“, doplňuje specialista.
19. Jogurt
Jogurt je výborná a zdravá svačinka a navíc obsahuje živé kultury, které posilňují imunitní systém a zlepšují metabolickou funkci.“ Toto zvyšuje odolnost vůčí nemocem s imunitou souvisejích.“
20. Soja
Sójové boby neboli sója , jsou plné zdravých nenasycených tuků, účinných antioxidantů a flavonoidů, navíc jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřebné pro tvorbu svalstva“, říká John La Puma. Jejich velkou výhodou je také, že je můžete snadno přizpůsobit jakékoli chuti a jakémukoli koření.