20 elementů proti stárnutí

1. Víno

i_vino.gifDobré víno není jen požitkem. „Červené víno se poslední dobou dostalo do podvědomí veřejnosti jako nový elixír proti stárnutí a to z jednoho prostého důvodu. Studie prokázaly přítomnost zdraví prospěšné látky ve víně, tzv. resveratrolu, který má velmi silné antioxidační účinky. Vytváří se během procesu fermentace (kvašení) a hojně se vyskytuje v červeném víně a o trochu méně v bílém“, vysvětluje doktor Gregory Sadkhin, zakladatel Sadkhinova komplexu (program na ztrátu hmotnosti anti-aging). Jak se chová resveratrol? Obelstí tělo a zvýší aktivitu speciálních genů, které ovládají metabolické procesy těla, obnoví DNA a poskytnou místo jiným zdraví prospěšným vlastnostem pro delší a zdravější život.

2. Jablko

i_manz.gifUž jsi někdy slyšel rčení: „Jedno jablko denně udržuje daleko doktora“. Motiv? Jablka mají vynikající schopnosti v boji s volnými radikály. Pomáhají nám udržet se mladými jak zevnitř tak zvenku“, vysvětluje Deborah Enos, nutrioložka a autorka „The one-minute Wellness Coach“.

3. Zelený čaj

i_teverde.gifZelený čaj se používá již léta jako tradiční terapeutický nápoj, který podporuje dlouhověkost a dobré zdraví, připomíná doktor Sadkhin. „ Je jedinečným zdrojem antioxidantu EGCG, který zabraňuje vzniku škodlivých buňek a pomáhá udržet strukturální integritu membrán, čímž také ochraňuje buňky“, doplňuje. Z pohledu experta je EGCG přinejmenším 25 až 50 krát silnější oprotí jiným antioxidantům jako je např. vitamín C a E. Pravdou je, že jeden šálek zeleného čaje se v efektu vyrovná porci ovoce a zeleniny.

4. Losos

i_salmon.gifJednou z nejpopulárnějších ryb v Americe je losos. Losos je bohatý na zdravé proteiny a na mastnou kyselinu Omega 3. Tyto kyseliny účinkují protizánětlivě a zlepšují funkci imunitního systému“, potvrzuje John La Puma, autor „ChefMD: A food lover´s guide to Culinary medicíne“.

5. Med

i_miel.gifVždy byl považován za zdraví prospěšný, ať už byl použit na oslazení nápojů čí na přípravu jídel. V poslední době ale stoupnul na popularitě a to pro své vlastnosti anti-aging ( proti stárnoucí), tvrdí Sadkhin. „ Bylo objeveno, že med je zrovna tak dobrým antioxidantem jako to nejzdravější ovoce a zelenina, navíc nám dává energii a sacharidy (karbohydráty), které jsou nezbytné pro náš aktivní životní styl“ dodává.

6. Zelená zelenina

i_veget.gifJestli jsi milovníkem čerstvých salátů z různých druhů listů, máš jedinečnou příležitost jíst zdravě a zastavit běh času. „ Zelené listy, obzvlášť špenát, ti napomohou zastavit proces stárnutí. Špenát nás především chrání proti makulární degeneraci (ztráta zraku) související s věkem.

7. Mléko

i_leche.gifNikdo nepochybuje o jeho blahodárných účincích co se zdraví týče. Ale to co možná ještě nevíte je, že obsahuje fytochemikálie, které celkově zlepšují funkci těla a které jsou všeobecně zdraví prospěšné. „ Lidé co se dožívají dlouhého věku ho pijí pravidelně. Mléko obsahuje vitamíny D,K a vápník, který zabraňuje odvápnění kostí, vitamín A, který je rozhodující pro imunitní funkce a jód, který je důležitý pro funkci štítné žlázy. Také obsahuje živiny jako například draslík, hořčík, riboflavin a vitamín B 12, které jsou důležité pro dobrý stav srdce.

To nejzajímavější: nějaké složky obsažené v mléce zabraňují vzniku určitých druhů rakoviny jako např. kůže, prsu, tlustého střeva a konečníku“, říká doktor Sadkhin.

8. Maliny, jahody, brusinky, ostružiny, borůvky

i_fruto.gifIdeální jsou pro probuzení vášně, ale také pro dožití se vysokého věku. Borůvky a ostružiny obsahují mocné fitonutrienty tzv. flavonoidy, které jsou mocným antioxidantem. „Flavonoidy napomáhají buňkám k jejich lepší vzájemné komunikaci, jejich vliv je spojován se snížením rizika degenerativních onemocnění mozku jako je např. Alzheimer a demence. Navíc obsahují fitonutrient, který se jmenuje kyselina ellagová, u níž je prokázáno, že zabraňuje vzniku karcinomů.

9. Avokádo

i_aguacate.gifAvokádo je nejen výborné, ale také je to dobrý pomocník v boji proti stárnutí. Podle doktora Sadkhina, je vynikajícím zdrojem mononenasycených tuků, které snižují špatný cholesterol a díky tomu se výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění, což má samozřejmě za důsledek delší a zdravější život. Obsahuje také vitamín E, antioxidant, který udržuje naší pokožku zdravou a zabraňuje jejímu stárnutí.

10. Brokolice

i_broco.gifBrokolice je tak dobrá, že doktor Sadkhin ji označuje za super mocnou: „ Brokolice je výborným zdrojem vitamínu A, který stojí za regulací imunitního systému a také pomáhá v boji proti infekcím. Dále obsahuje vitamín C, který je základní živinou pro imunitní funkci a zároveň je důležitým antioxidantem, který napomáhá ochránit životně důležité látky jako jsou proteiny, karbohydráty a lipidy, od volných radikálů.“(ty jsou zodpovědné za poruchu tkání a tím způsobují stárnutí.)

11. Kafe

i_cafe.gif„I když zatím není moc jasné, jakým způsobem, zdá se, že kafe nás ochraňuje proti cirhóze, rakovině jater, Parkinsonově nemoci a proti cukrovce“, připomíná John La Puma. Podle specialistů, kafe obsahuje spoustu metabolicky aktivních chemických složek, mezi nimi kofein, který může být tou příčinou.

12. Česnek

i_ajo.gifJeho vliv na zdraví je tak silný jako jeho zápach. Ale stojí to za to. „ Studie prokazují, že ti, co jedí v malém množství česnek nejméně jednou za týden, mají 50 krát menší pravděpodobnost onemocnět určitými druhy rakoviny“, ujišťuje nás doktor Sadkhin.

13. Voda

i_agua.gifPít vodu je nejen životně důležité, ale také nám umožňuje žít déle a lépe. „ Vypít 8 sklenic vody denně nám zajistí optimální manipulaci s toxiny a odpady z organismu a urychlí jejich vyloučení z těla, díky tomu nás zbaví stresu a celkově zlepší náš zdravotní stav“, vysvětluje doktor Sadkhin.

14. Rozinky

i_ciruela.gifRozinky mají sice trochu ošklivý vzhled, ale podle doktora Sadkhina mají nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání s ostatními druhy ovoce. „ Jejich antioxidanty zabraňují šíření volných radikálů, které jsou zodpovědné za škodu kyslíku na tuk, který je nedílnou součástí buněk tkání a mozku. Jejich konzumace také napomáhá předejít riziku onemocnění rakovinou, jelikož tyto volné radikály způsobují mutaci DNA a tím odstartují množení (růst) karcinomů.

15. Rajčata

i_tomate.gifVýborná jsou jak v salátech, tak v polévkách nebo jako základ pro omáčku na tvé oblíbené těstoviny. Rajčata jsou bohatým zdrojem flavonoidů. Flavonoidy jsou protizánětlivé chemické látky v těle. Také obsahují lykopen (nejznámější karotenoid), který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Navíc dodává rajčatům jejich zářivou červenou barvu. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je lépe absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebání vařením rajčat s olejem.

16. Čokoláda

i_choco.gifVždycky je velkým potěšením jíst jí a přitom jíst zdravě. „ Čím je vyšší obsah kakaa, tím je vyšší schopnost hořké čokolády rozšířit artérie a tak jim napomoci udržet si flexibilitu a elasticitu a snížit krevní tlak, což napomáhá zpomalit proces stárnutí“, říká John La Puma.

17. Mořské řasy

i_alga.gifJsi milovníkem sushi? Tak teď máš další důvod k tomu, abys ho jedl: mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem selenu a jódu. „ Jód řídí funkci štítné žlázy a selen brání růstu nádorových buněk. Řasy jsou také dobrým zdrojem rozpustné vlákniny v oleji omega 3, tyto oleje se jmenují éterické oleje“ ,poukazuje doktor Sadkhin.

18. Dýně

i_cala.gifVyužij toho když je k mání. Dýně je podle doktora Sadkhina plná vitamínů a základních živin, taky je bohatá na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a stimulují metabolické funkce. „ Taky snižují hladinu cukru v krvi a snižují špatný cholesterol., což je velmi důležité pro lidi co mají cukrovku a pro lidi obézní“, doplňuje specialista.

19. Jogurt

i_yogu.gifJogurt je výborná a zdravá svačinka a navíc obsahuje živé kultury, které posilňují imunitní systém a zlepšují metabolickou funkci.“ Toto zvyšuje odolnost vůčí nemocem s imunitou souvisejích.“

20. Soja

i_soya.gifSójové boby neboli sója , jsou plné zdravých nenasycených tuků, účinných antioxidantů a flavonoidů, navíc jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřebné pro tvorbu svalstva“, říká John La Puma. Jejich velkou výhodou je také, že je můžete snadno přizpůsobit jakékoli chuti a jakémukoli koření.