Avokádový olej

Z oblastí kde se hojně vyskytuje avokádo, si 100% čistý olej Ahuacatlan získal své jméno. Avokádo se sklidí, pečlivě přetřídí a plod bez slupky a bez jádra se zpracuje přírodní cestou pod tlakem za studena. Z dekantace, centrifugace a filtrace dužiny se obdrží vyjímečně čistý olej, který si zachovává všechny vlastnosti čerstvého avokáda.

Mexické avokádo

Avokádo (Persea Americana) je strom z čeledi Lauraceae (Vavřínovité), jehož možný původ je na jihu mexického státu Chiapas. Pro jeho jedlé plody se pěstovalo od severu Mexika až po střed Chile již dávno předtím než Evropané vstoupili na americkou půdu.

Plod byl již od doby před španělskou kolonizací velmi důležitou a tradiční součástí v každodenním stravování Mexika a to z toho důvodu, že Mexiko je hlavním pěstitelem avokáda na světě.

Olej

Dužina avokáda, v závislosti na odrůdě a na stupni zralosti ovoce, může obsahovat až 25% mastných kyselin, ačkoli průměrně to je mezi 15 a 19%, což umožňuje zužitkovat přibližně 10% z čerstvého ovoce. Tento olej má vysokou hladinu mastných kyselin nenasycených. Jednou z hlavních složek je steroidní fytohormon, který je co do složení velmi podobný lanolínu, a díky tomu si avokádový olej získal bohatého využití v kosmetice.

Součastnou tendencí je zlepšovat kvalitu života a zdraví a proto se hledají stále nové možnosti v oblasti výživy.

Díky svým rozsáhlým kvalitám se avokádový olej stal výbornou možností pro využití v kuchyni: nepřepaluje se, jeho přepalovací bod je 260 C, oproti jiným olejům má větší obsah zdraví prospěšných mastných kyselin, velký obsah proteinů a vitamínů, nízký obsah sodíku, chuťově neutrální a atraktivní barva.

Pro porovnání mezi jinými olejemi vám nabízíme následující tabulku:

Porovnávací tabulka obsahu mastných kyselin ve 100g
Druh olejeKyselina nasycenáKyselina mononenasycenáKyselina polynenasycená
Slunečnicový 10g 21g 64g
Kukuřičný 13g 25g 58g
Olivový 14g 72g 9g
Avokádový 10g 78g 10g
Kakaový 59g 32g 3g
Kokosový 86g 6g 2g