Kuchařka

Caprese

rec_capre.jpg 4rajčata
2syry mozzarella
1/2 hrníčku lístku bazalky
Bazalková zálivka: 3/4 hrníčku avokádového oleje ahuacatlan
1/4 hrníčku balzamika
1/4 hrníčku nadrobni nasekané bazalky
sůl,pepř

Omyjte a nakrájejte rajčata na pět plátků asi 0,5 cm široké. Nakrájejte i sýr na stejně silné plátky. Příprava bazalkové zálivky: v hrníčku si smíchejte avokádový olej společně s balzamikem a nasekanou, sůl a pepř dle chuti. Na dokončení salátu: osol a opepři z obou stran plátky rajčat a sýru, postav z nich věž střídavě rajče a sýr. Na každé patro nalij trochu bazalkové zálivky. Na vrchu ozdobíme lístky bazalky a dáme na chvíli do ledničky.

Carpaccio z lososa

350 g uzených plátků lososa
cibule
1 vejce
petržel
kapary
avokádový olej
šťáva z citrónu
kaviár
pomazánkové máslo

Plátky lososa rozložíme na talíř, pokapeme citrónem a avokádovým olejem. Na drobno si nakrájíme cibulku, na tvrdo uvařené vejce, petržel kapary a všechno pečlivě smícháme. Lososa touto směsí posypeme, do středu talíře dáme trochu pomazánkového másla a kaviáru a pak už se můžeme pustit do jídla. Toto výborné carpaccio je vhodné doprovázet opečeným toastovým chlebem.

Marináda na kuřecí a vepřové maso

8 lžic avokádového oleje
6 lžic kečupu
2 lžíce medu
2 lžíce grilovacího koření
4 lžíce sojové omáčky
1 lžička zázvoru v koření
1 lžíce koriandru
4 stroužky česneku
pro milovníky pálivého jídla možnost přidání 1 lžíce pepře

Všechny ingredience pořádně smícháme, do připravené směsi naložíme plátky masa a necháme jeden den uležet. Výborné jak na grilu tak na pánvi. Výborné podávat s křenovou nebo česnekovou omáčkou za studena (viz recept níže uvedený). Dobrou chuť!

Křenová omáčka za studena

křen (2 lžíce)
zakysaná smetana (3 lžíce)
šťáva z půlky citrónu, sůl, pepř
vhodná ke steakům

Česneková omáčka za studena

česnek (5 stroužků)
zakysaná smetana (3 lžíce)
majolka (6 lžic)
sůl, pepř