Proces

Základní profil avokádového oleje:

1. Výběr produktů

Existují tři odlišné druhy avokádového oleje:

  • a) Avokádový olej extra panenský (Extra virgin)
  • b) Surový avokádový olej
  • c) Avokádový olej stupně RBDW (stupně RV/ RBD/ RBW jsou disponibilní na zakázku)

Avokádový olej představuje výtažek, který se získává centrifugací avokádového plodu, Persea Americana (rovněž klasifikovaného jako Persea gratissima), z čeledi vavřínovitých (Lauraceae). Avokádo je původem z tropických krajů Mexika a Střední Ameriky. Avokádový plod se vyznačuje nazelenalou barvou a tvarem připomínajícím velkou hrušku.

Surový a extra panenský olej mají obdobné vlastnosti, neboť extra panenský olej je jedním ze surových olejů. Oba oleje jsou tmavozelené lesklé barvy a převážně mononesaturované, čímž nabývají značné oxidační stability. Olej extra panenský poskytuje gurmánskou kvalitu a znamenitě se osvědčuje při přípravě zálivek do salátů a v gurmánské kuchyni. V případě oleje extra panenského jsou jeho chuť a aroma vnímány obdobně jako u čerstvého avokáda, nicméně mnohem nižší hodnoty mastných olejů, v něm obsažených, jej činí stabilnějším.

Surový olej je velmi doporučován ke konzumaci v podobě kapsulí jako vynikající prostředek proti stárnutí a doplněk stravy i vzhledem ke skutečnosti, že jeho chuť a aroma nejsou natolik lahodné jako u oleje extra panenského.

Avokádový olej RBDW (rafinovaný, odbarvený, dezodorizovaný a hybernizovaný). Avokádový olej je světlý, lehce stravitelný a díky vysoké penetrační schopnosti není lepkavý. Pro jeho chuť i aroma je příznačná jemnost, srovnatelná s ořechy. Používá se zejména při přípravě pokrmů (coby obyčejný olej) nebo v zálivkách do salátů. Je vysoce ceněn i kvůli vysoké hodnotě kouřového bodu, jež je nejvyšší mezi rostlinnými oleji.

Označení RB, RBD a RBW odpovídají nejrůznějším kombinacím 4 charakteristických procesů v rámci procesu přípravy oleje: rafinace, odbarvování, dezodorizace a hybernizace. Tyto kategorie jsou běžně používány v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

2. Specifikace

Specifikace (v okamžiku centrifugace)
Extra panenskýSurový RBDW*
Volné mastné kyseliny (% kys. olejové) < 1% 1,0 – 3,0% < 0,25%
Množství peroxidu < 2 mEq/kg < 10 mEq/kg < 1,0 mEq/kg
Množství jódu 90 – 95 mg/g 90 – 95 mg/g 80 – 95 mg/ g
Zbarvení (Lovibond 5 ¼“) nezjistitelné nezjistitelné nezjistitelné
Stupeň zmýdelnění 175 - 198 175 - 198 196 - 198
Zkouška při nízké teplotě --- --- 5,5 – 15 hod.
Specifická tíha 0,908 – 0,925 0,908 – 0,925 0,908 – 0,925
Organoleptické vlastnosti Vlastnosti chuťové a aromatické
Typické vlastnosti
Extra panenský Surový RBDW*
Profil volných mastných kyselin
Laurová (C12:0) <0,1% <0,1% <0,1%
Miristová (C14:0) <1% <1% <1%
Palmitová (C16:1) 10–21 % 10–21 % 10–21 %
Stearová (C18:0) <0,2% <0,2% <0,2%
Olejová (C18:1) 50-75% 50-75% 50-75%
Linolová (C18:2) 10-20% 10-20% 10-20%
Linolenová (C18:3) 0,5-1,5% 0,5-1,5% 0,5-1,5%

* Platné pro RB/RDB/RBW

Informace obsažené v tomto profilu odpovídají věrně a přesně dostupným technickým údajům a jsou platné pro substanci ve formě, v níž je poskytována. Tyto informace popisují pouze vlastnosti specifických substancí, přičemž se nepřipouští žádná zodpovědnost v důsledku použití, aplikace či zpracování dané substance. Bezpečnostní podmínky a nakládání se substancí musí být stanoveny uživatelem.